İçişleri Bakanı Yerlikaya, Kahramanmaraş’ta AFAD Koordinasyon Merkezi toplantısına katıldı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 125 gündür depremlerin etkilediği illerde devlet, hükümet ve milletin el birliğiyle çalıştığını belirterek, “Kardeşlik ruhuyla yaralarımızı sarmak için çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz.” söz konusu.
Bakan Yerlikaya, Kahramanmaraş’taki Afet Koordinasyon Merkezi’ndeki toplantıya katıldı.
Basına kapalı yapılan görüşmenin ardından açıklama yapan Yerlikaya, Adıyaman ziyaretinin ardından Kahramanmaraş’a geldiklerini söyledi.
6 Şubat’tan bu yana kentte yaşananları incelemeye geldiklerini anlatan Yerlikaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hedefimiz öncelikle geçici barınaklarda çadırlarımızda kalan vatandaşlarımızı bir an önce konteyner kentlerimize taşımak ve son olarak da kalıcı konutlarımızın inşaatını bir an önce tamamlamaktır. Kabinemiz kurulduktan sonra; Tüm bakan arkadaşlarımızla birlikte bölgedeki çalışmaları yerinde inceliyoruz. 125 gündür devletimiz, hükümetimiz ve milletimiz el birliğiyle çalışıyor, “Kardeşlik ruhuyla çok çalıştık ve yaralarımızı sarmaya devam ediyoruz. Emeği ve emeği geçen arkadaşlarımıza, kamu kurum ve kuruluşlarına, belediyelere, STK’lara ve gönüllülere canı gönülden teşekkür ediyoruz.”
Kahramanmaraş’ta hasar tespit oranının yüzde yüz olduğuna değinen Yerlikaya, “Hasar tespit edilen toplam bağımsız bölüm sayısı 558 bin 219. Bunlardan orta hasarlı ve üzeri hasarlı bağımsız bölüm 137 bin. 110 bin 437’si konut, 20 bin 461’i işyeri olmak üzere 473. İş yeri.” bilgileri verdi.
Kent genelinde 7 bin 396’sı yıkılan ve acilen yıkılması gereken 4 bin 423 bina olmak üzere 11 bin 819 enkaz bulunduğunu ve bunların tamamının kaldırıldığını belirten Yerlikaya, şöyle devam etti:
“Toplam 29 bin 601 olan ağır hasarlı binanın ihalesi Valiliğimize uygun olarak bitirilmiş ve yer teslimi yapılmış. Bunları 4 ayda bitireceğiz. Bunları yaparken de yapmıyoruz.” biz yıkıyorken yerinde ayıklama yapıyoruz.İşte Büyükşehir Belediyesi ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü kendisinin belirlemiş olduğu döküm alanında geri dönüşümle ilgili ayıklama yapıyoruz arkadaşlara sorduk. yıkım sürecinde hemşehrilerimizin şartnameye uygun olarak rahatsız edilmemesi için gerekli hassasiyeti gösteriyor ve takibini yapacağız.”
Ali Yerlikaya, depremlerden sonra en önemli ihtiyacın barınma olduğunu belirtti.
Yerlikaya, yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olarak çalıştıklarını vurgulayarak, “Hükümetimiz depremzede vatandaşları kalıcı konutlara yerleştirmek için yoğun çaba sarf ediyor” dedi.
“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile İçişleri Bakanlığımızın iş birliği ile Kahramanmaraş’ta yaklaşık 110 bin 681 konut yapılacak. 1 yıl içinde şehrimize kazandırmak ve sevinç, gurur ve minnetle hak sahiplerine teslim etmek için Kahramanmaraş’ta hak sahibi vatandaşlarımızdan 117 bin 146 evi hasar gören vatandaşımıza barınma hizmeti veriyoruz. Bugün itibariyle toplam 132 bin 937 çadır dağıtılıp kuruldu, 45 çadır alanında şimdilik 20 bin 364 vatandaş yaşıyor.Çadır alanı geçicidir buradan hemen konteynere taşınmamız gerekiyor.Aynı zamanda 52 konteyner kent planlandı. 43’ü mecliste olan ilimiz, ‘kalan mı’ diyeceksiniz? Ayarlamayı yaptık arkadaşlarımız da konuştular, eminler Allah’ın izniyle 52 hedefine ulaşacağız kalan eksikleri de 1 Temmuz’a kadar açacağız. 25 bin 585 konteynerde 87 bin 414 vatandaş yaşıyor . Öte yandan 4 bin 543 vatandaş da yaşamını sürdürüyor.”
Gerçekleştirilen toplantıda Vali, Büyükşehir Belediye Başkanı ve milletvekilleri kendilerine, “Kahramanmaraş sıcak çünkü konteyner kentte klima ihtiyacı var. Bununla ilgili çalışmalar AFAD tarafından yürütülüyor. Bir an önce bu sürecin tamamlanması uygun olacaktır” diyen Yerlikaya, çalışmalara başladıklarını ifade etti. paylaşılan:
“Konteynerlerdeki klima durumunu Allah’ın izniyle netleştirip tamamlayacağız. Aynı zamanda AFAD, Kızılay ve bazı STK’larla birlikte 125 gündür çadır ve konteynırlarda sıcak yemek veriyoruz. “Birden fazla tamamlanmış olmakla birlikte soba ile ilgili ihtiyaçları da tamamlamayı hedefliyoruz. İşte bunun senkronizasyonunu tamamlayıp sıcak yemekten vazgeçip kartlı sistemle kapta kendi yemeğini pişirsin. Vatandaşım şimdi hasret çekiyor. Bu şekilde tamamlamak istiyoruz” dedi.
Kahramanmaraş’a yapılan yardımları anlatan Yerlikaya, şunları söyledi:
“Bugüne kadar Kahramanmaraşlı 243 bin 68 ailemize 10 bin liranın 2 milyar 431 milyon lirası hane güçlendirme ödendi. 15 bin 85 bin 11 ailemize toplam 1 milyar 275 milyon lira 49 bin 486 ailemize 371 milyon 589 bin lira kira yardımı yapıldı.Kahramanmaraş’a 6 Şubat’tan bu yana toplam 1 milyar 775 milyon lira gönderildi.Bugüne kadar 98 milyonu aşkın psiko-sosyal yemek dağıtıldı. 533 bin vatandaşa destek sağlandı.İlimizde bugüne kadar 17 milyon 149 bin yardım malzemesi dağıtıldı.Kahramanmaraş’ta yapılan harcamanın bedeli 5 milyar 675 milyon lira.
Yerlikaya, yaraları sarmak için gece gündüz çalıştıklarını sözlerine ekledi.
İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, AFAD Risk Azaltma Planları Daire Başkanı Aslan Mehmet Coşkun, Vali Ömer Faruk Coşkun, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Vahit Kirişci, Ömer Oruç Bilal Debgici, Tuba Köksal, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Emin Mehmet Terzioğlu . , İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Tolga Yağan, İl Emniyet Müdürü Ömer Urhal, kaymakamlar ve ilçe belediye başkanları katıldı.
Bakan Yerlikaya daha sonra Trabzon Caddesi’nde oluşturulan Samsun Çarşısı’nı gezerek esnafla çay içip hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Güngör’ü makamında ziyaret etti.