Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Kadın bilim insanlarıyla birlikte yürüyoruz
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, kadının bilimdeki rolünün kalkınma yolculuğunun anahtarı olacağını belirterek, “Türkiye olarak kadın bilim insanlarımızın kıymetini biliyoruz ve bilim ve teknoloji yolculuğumuzda onlarla birlikte yürüyoruz” dedi. ” söz konusu.
Kacır, 11 Şubat Dünya Bilimde Kadınlar ve Kız Çocukları Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenen “Bilimde Kadınlar ve Kız Çocukları Etkinliği ve Altındağ Alev Alatlı Bilim Merkezi Açılış Programı”na katıldı. Erdoğan.
Bakan Kacır burada yaptığı konuşmada, geçtiğimiz hafta vefat eden düşünür ve yazar Alev Alatlı’yı andı.
Alatlı’nın adaletin ve hakikatin yanında yer aldığını vurgulayan Kacır, “Fikirlerini gelecek nesillere aktarmak için son nefesine kadar çalışan ve aramızdan ayrılan değerli yazarımızın adıyla yaşayacak olan bilim merkezi projesinin hayata geçeceğine inanıyorum. Güçlü bir kültürel hafızamız ve önemli bir fikir mirasımız, gelecek nesiller için anlamlı olacaktır.” dedi.
Kacır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğunun temelinin bilimsel çalışmalar olduğuna dikkat çekerek, son 22 yılda bilim ve teknolojide büyük atılımlar yaptıklarını söyledi.
İnsanlığı yeniden adalet ve merhametle buluşturmak için bilimde, araştırmada ve teknolojide çığır açan bilim adamlarının katkılarıyla, güçlü bir niyet ikliminde güçlü bir Türkiye inşa ettiklerini vurgulayan Kacır, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Bazılarının sadece seçkinlere açılmasını istediği bilim yolculuğunun kapılarını milletimizin her bireyine açıyoruz. 2002 yılında 40 ilde 76 üniversitemiz varken, bugün milyonlarca kişiye yüksek öğrenim kazandırıyoruz. 81 ilde 208 üniversitede gençler.”
Kacır, aynı dönemde ülkede bilimsel yayın sayısının da arttığına dikkat çekerek, bilimsel üretimde sadece nicelik değil nitelik olarak da açıkça ilerleme kaydettiklerini ifade etti.
“Ar-Ge harcamalarımızı 22 yılda 10 kat artırdık”
Araştırmacıların uluslararası ortak yayınlarda artık 9 kat daha fazla yer aldığını belirten Kacır, şöyle konuştu:
“22 yılda Ar-Ge harcamalarımızı 10 kat artırarak 12 milyar dolara çıkarırken, patent başvuru sayısını da 414’ten 8 bin 663’e çıkardık. TÜBİTAK geçen yıl 57 bin bilim insanı ve öğrenciye destek verdi. Bu rakamlar tesadüf değil. Bu muazzam gelişme, ülkenin onlarca yıldır vasatlığa mahkûm edilmesine karşı çıkan, bu toprakların çocuklarının önünü açan, onların dünyanın en başarılı bilim ve teknoloji projelerine imza atmasını sağlayan güçlü bir irade var. Dünya kıskançlıkla izliyor, milletinin evlatlarından birini diğerinden ayırmayan, kadınlı erkeğiyle, doğulusu batılısıyla taş üstüne taş koyan güçlü bir irade var.” Elinden tutan güçlü bir liderlik var. terini aklına koyan herkesin.”
Kacır, kimseyi geride bırakmadan milletin her ferdini bilim ve teknoloji yolculuğuna katılmaya teşvik etmeye devam ettiklerini anlattı.
Kadınların bilimdeki rolünün kalkınma yolculuğunun anahtarı olacağını vurgulayan Kacır, şöyle konuştu:
“Tarih boyunca pek çok kadın bilim insanı, karşılaştıkları tüm engellere rağmen bilimsel çalışmaları ve buluşlarıyla insanlığa katkıda bulunmuştur. Hayat kurtaran ilaçlardan, yeni keşfedilen elementlere kadar pek çok gelişmeyi kadın bilim insanlarına borçluyuz. Türkiye olarak biliyoruz ki, Kadın bilim insanlarımızın bedeli ve bilim ve teknoloji yolculuğumuzda “Onlarla birlikte yürüyoruz. Kadınlarımız birçok Avrupa ülkesinde bilim ve teknoloji alanında kadınlardan daha fazla temsil ediliyor ve başarıya ulaşıyor.”
TÜBİTAK aracılığıyla kadın araştırmacılara destek
Kacır, Türkiye’nin insansız hava araçlarında dünya lideri olmasında, yerli ve milli otomobilinin milletin hizmetine sunulmasında, Antarktika’da Türk bayrağının dalgalandırılmasında kadınların özverili çalışmalarıyla büyük payı olduğunu ifade etti.
Hayatın her alanında olduğu gibi bilim dünyasında da kadınların yeteneklerinin ve üretkenliklerinin önünü açtığını vurgulayan Kacır, “Son 22 yılda projemiz kapsamında 143 bin kadın araştırmacıya 15,7 milyar lira destek verdik. TÜBİTAK aracılığıyla bilim insanlarına yönelik destek programları. Akademiye ve kamuoyuna yönelik programlarımızda 18 bin kadın araştırmacıya destek verdik. Destekledik.” söz konusu.
Kacır, TEKNOFEST kuşağında kadınların güçlü yerinin onları geleceğe umutla baktığını belirterek, TEKNOFEST’i ilk düzenledikleri yıl olan 2018’de sadece yüzde 17 olan kadın yarışmacı oranının 2023’te yüzde 40’a ulaştığını belirtti.
“Bilim merkezlerimizde 10 milyondan fazla çocuktan umutluyuz”
Türkiye’deki kız çocuklarının bilim ve teknolojideki engelsiz çabalarına ve sınırların ötesine geçen hayallerine yarını beklemeden destek olmaya devam edeceklerini belirten Kacır, ülke dönüşürken Milli Teknoloji Hamlesi’nde gençlere yol arkadaşı olmaya devam ettiklerini söyledi. küresel bir üretim üssü.
Kacır, uzayla ilgili çalışmalara da değinerek şunları söyledi:
“Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı tarafından yürütülen ‘Uzay Bilimi Misyonu’muzun bilimsel çalışmalara yapacağı katkıların ötesinde en önemli etkisi ay yıldızlı bayrağımızı gören gençlerimize ve çocuklarımıza verdiği özgüvendir.” Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki Türk astronotuna Türk çocukları artık ‘Bunu ancak başka milletler yapabilir’. “Hayal kurmayı bırakacakları bir hayal yok. Bilim merkezlerimizde ağırladığımız 10 milyondan fazla çocuğumuzun bilimle tanışıp keşif yolculuğuna çıkmasından umutluyuz. Bilim Olimpiyatlarında aldıkları madalyalar ve uluslararası proje yarışmalarında elde ettikleri derecelerle bizleri gururlandıran gençlerimizden büyük beklentilerimiz var. Merkez, Ankaralı çocukların bilimle buluştuğu bir merkez. Kurduğumuz merkezimiz Alatlı’nın ‘Unutmayın ki Türkiye düz akılla anlaşılamaz, pusula ile ölçülmez, kendine has bir kimliği vardır. Batmaz, batarsa okyanuslar taşar.’ “Sözlerinin sırrını anlayan ve anlamlandıran birçok Alevi’nin yolculuğunda bilimle buluşma noktası olacak. Öğrencilerimiz uzayımızla, havacılık ve astronomimizle, teknolojimizle, matematiğimizle bilim dünyasının kapılarını açacaklar.” , tasarım, doğa bilimleri ve TEKNOFEST atölyeleri.”
Kacır, Türkiye Yüzyılı hedefine gençlerle ulaşacaklarını, TEKNOFEST nesliyle de geleceğin Türkiye’sini inşa edeceklerini sözlerine ekledi.
Bilim merkezi 5 atölyeden oluşacak
TÜBİTAK Lideri Prof. Dr. Hasan Mandal da Altındağ Alev Alatlı Bilim Merkezi’nin Kurumun 39 bilim merkezinden biri olduğunu belirtti.
Bilim merkezinin 5 atölyeden oluştuğu bilgisini veren Mandal, “Bu atölyeler astronomi, uzay, havacılık, matematik, doğa bilimleri, tasarım ve teknoloji olacak. Merkezimizin başkentimiz Ankara’da açılıyor olması çok değerli. Ulusal Bahçe.” söz konusu.
Konuşmaların ardından Bakan Kacır, Emine Erdoğan’a ikramda bulundu.